o нама

Наша школа носи име политичког комесара Космајског одреда, Ђорђа Јовановића, песника и есејисте рођеног 1909. године у Београду. Своја напредна схватања изразио је још као ученик IV београдске гимназије када је, као матурант, покренуо омладински лист “Окна”. Након завршене гимназије, уписао је Филозофски факултет у Београду и дипломирао 1933. године. Због свог револуционарног рада дошао је у сукоб са законом и био је један од организатора устанка 1941. године. На Космају постаје политички комесар одреда. Погинуо је на задатку, у мучкој непријатељакој заседи, у 34. години живота, тачније 23. или 24. јула 1943. године код села Злотине на Космају.

Почетак рада селевачке школе везан је за прву владавину кнеза Милоша Обреновића, 1837. године. Први учитељ био је Илија Анђелковић из Брестовца.На почетку свог постојања школа је била поред цркве, која је данас највећа сачувана црква брвнара и која се помиње у попису из 1832. године. Давне 1853. године огласило се и прво школско звоно. Школа је тада била четворогодишња, а похађало ју је углавном мушко становништво. Између два рата настава је извођена у две школске зграде, једној (већој) код цркве и другој (мањој) код Барнића куће или “источне школе”.

Послератни развој основне школе започиње оснивањем ниже гимназије 1948. године. Њу је основао селевачки свештеник Радивоје Д. Милановић, који је уједно био и директор и наставник. После краткотрајног рада гимназије на снагу је ступио закон о формирању осмогодишње школе, а међу првима у срезу, тј. 1950. године, формирана је осмолетка у Селевцу. Услови за рад су били веома тешки, те је настава извођена у мањој приватној кући Драге Војиновића.

Седамдесетих година 20. века почиње велика друштвена акција за изградњу нове школске зграде. Од средстава месног самодоприноса, помоћи општине Смедеревска Паланка и Земљорадничке задруге Селевац настало је данашње здање ОШ “Ђорђе Јовановић”.Реформисана школа започела је свој рад 1977. године. Данас школа има 339 ученика. Настава се изводи у матичној школи, као и у подручним одељењима  у Бачинцу.